4 dôležité rady, ako s deťmi zvládnuť letné tropické teploty

Ako s deťmi zvládnuť letné tropické teploty 

Začínajú dlhé slnečné dni, teplota na teplomere stúpa a rodičia začínajú riešiť, čo deti a tropické teploty? Leto je pre mnoho ľudí najkrajšie obdobie v roku, ale so šplhajúcou teplotou a ostrejším slnkom sa zvyšuje aj riziko rôznych zdravotných komplikácií. Ako si teda slniečko s deťmi užiť a neurobiť si z neho nepriateľa?

1. Upravte pitný režim

Spolu s nástupom teplých dní je absolútne zásadné upraviť deťom pitný režim. Nedostatok tekutín zvyšuje hlavne u najmenších detí riziko dehydratácie.

Dojčené deti do 6 mesiacov iný príjem tekutín ako z materského mlieka nepotrebujú a vôbec najlepšie je ich dojčiť na požiadanie, kedy mamičke samé vyšlú signál, že sa potrebujú napiť. U nedojčených detí je možné po ukončenom 4. mesiaci podávať spolu s prvými príkrmami aj malé množstvo dojčenskej vody, čím si deti zároveň začínajú vytvárať návyk na príjem tekutín. Na spestrenie deťom po 4. mesiaci môžete podávať aj kvalitné ovocné a zeleninové šťavy bez pridaných cukrov a s dostatočným podielom ovocnej zložky, ktorá v nich zároveň vzbudzuje túžbu poznávať nové konzistencie. V detskom jedálničku vedia skvele nahradiť ovocie v pevnom stave, a pritom zaistiť dostatočný prísun živín, vlákniny, vitamínov a minerálov.

A ako spoznať, že má bábätko dosť tekutín? Ideálny stav je 5–6 pocikaných plienok za 24 hodín. Existujú však aj prípady, kedy je nutné príjem tekutín navýšiť. Ide najmä o rôzne zdravotné problémy, ako napríklad pri horúčke, hnačkách a zvracaní. Viac tekutín deti potrebujú aj pri zvýšenej telesnej námahe.

2. Prechádzky si naplánujte

Pokiaľ je bábätko v poriadku, nie je potrebné sa obávať vyraziť s ním na prechádzku, a to ani v lete a po pôrode. Len je potrebné prechádzky naplánovať na ráno alebo popoludní, kedy slniečko nesvieti tak intenzívne, a pokiaľ možno vyhľadávať tienisté miesta, napríklad v parku pod stromami. Dnešné kočíky už majú rôzne vychytávky – už pri jeho výbere sa pozrite, či má odvetrávacie otvory a výborné je, pokiaľ vám k nemu výrobca ponúkne aj doplnky, ako slnečník alebo tieniacu striešku. Látka by mala mať označenie UPF 50+, čo je vysoký ochranný faktor podobne ako pri opaľovacích krémoch. V tomto prípade to znamená, že látka povolí len veľmi malému množstvu UV žiarenia, aby ňou preniklo. V takom prípade už nie sú potrebné žiadne dečky alebo plienky na zakrývanie, vytvorili by ste nimi akurát tak skleníkový efekt, ktorý by viedol k ďalšiemu zvýšeniu teploty v kočíku.

3. Zvoľte vhodnú slnečnú ochranu

Úlohou opaľovacích krémov je ochrániť kožu pred nadmerným UV (ultrafialovým) žiarením, ktoré je pre človeka škodlivé. Iba v malom množstve je prospešné, pretože v našom tele pomáha vytvárať vitamín D. Malé deti do 6 mesiacov nie je vhodné slnku vystavovať vôbec a tie staršie je potrebné pred nadmernými slnečnými lúčmi chrániť. K tomu používame ochranné prípravky s ochranným faktorom SPF 50+ a UVA-, ktoré zabezpečujú ochranu aj proti UVA žiareniu (čo je časť spektra ultrafialového žiarenia, ktoré je pre dospelých relatívne najmenej nebezpečné). Pre deti používame opaľovacie krémy a spreje bez parfumov, vodeodolné a s fyzikálnym filtrom (na jemný prach rozomletými minerálnymi látkami, ktoré zostávajú iba na povrchu kože a vytvárajú tam ochrannú vrstvu, ktorá slnečné lúče odráža. Nespôsobujú alergické reakcie a sú šetrné k pokožke aj k životnému prostrediu).

4. Základom letného šatníka je priedušné oblečenie z prírodných materiálov

Prvých pár týždňov po pôrode ešte bábätko nemá dostatočne vyvinutú termoreguláciu, a pretože sa pohybuje len minimálne, je vhodné, aby bolo prikryté iba jednou súvislou vrstvou. Materiál by mal byť vzdušný a pokiaľ možno prírodný, napríklad BIO bavlna. Bábätká do pol roka nevystavujeme slnečnému žiareniu vôbec, tým pádom ho ani nenatierame opaľovacím krémom. Najvhodnejšie je tenké bavlnené body vo svetlých farbách. V lete nezabúdajte ani na pokrývku hlavy v podobe klobúčika alebo šiltovky a pre staršie deti majte po ruke vždy kvalitné slnečné okuliare. 

Prehriatie a prvá pomoc

Ako spoznáte prehriatie
Na kontrolu telesnej teploty u detí nie je dôležitá teplota rúk alebo nôh, ale teplota nameraná na zátylku a na hrudníku. Typickými prejavmi prehriatia je u detí slabosť, únava alebo bledosť. Deti môžu byť tiež spotené, dýchať povrchne, sťažovať sa na bolesť hlavy a prípadne zvracať.

Prvá pomoc pri prehriatí
Dieťa premiestnite do tieňa, dajte mu napiť a postupne ho ochladzujte. Ak je spotené, osušte ho a prezlečte. Pokiaľ sa na koži objavili popálené miesta, ošetrite ich upokojujúcim krémom.

Kedy vyhľadať lekára
Ak vaše dieťa neplače, je apatické, nechce prijímať tekutiny, zvracia ich alebo má iné ďalšie ťažkosti, neváhajte a vyhľadajte lekára. Vyhľadajte ho aj v prípade, že si niečím nie ste istí alebo sa vám čokoľvek nepozdáva.

DoktorkaMUDr. Monika Michňová
Instagram @detska_doktorka