Je nutné dodržiavať intervaly medzi dojčením?

Je nutné dodržiavať intervaly medzi dojčením?

Ako je to s dodržiavaním intervalov medzi dojčením? Platí, že pre správny vývoj bábätka je vždy a za všetkých okolností nutné zachovať pevné intervaly medzi dojčením? A je potrebné bábätko kvôli kŕmeniu v noci budiť?

Mamičky, ktoré sa práve vrátili z pôrodnice, žijú často s predstavou, že musia striktne medzi dojčením dodržiavať časový interval 3 hodiny. Všeobecne platí, že by sa novorodenci mali dojčiť 8–12× za deň, čo znamená, že niektorí môžu piť každé 3 hodiny, iní sa ale budú dojčiť častejšie ako raz za 2 hodiny. Niektoré bábätká sa môžu kŕmiť 10 minút každú hodinu, iné 10 minút raz za 2 hodiny. A niektoré sa budú dojčiť 40 minút každé 2 hodiny. Striktné pravidlá pre intervaly medzi dojčeniami neexistujú.

Dieťa dojčite tak často, ako bude treba. Spočiatku aspoň dvanásťkrát za deň a dvakrát v noci. Veľkí jedáci vyžadujú dojčenie ešte častejšie. „Všeobecne platí, že hladné dieťatko sa o svoju potravu dokáže samo prihlásiť. Platí to rovnako pre deti dojčené aj nedojčené. Nesledujte hodiny, ale svoje bábätko a riaďte sa jeho individuálnymi potrebami,“ radí MUDr. Daniela Soukupová. Ako ale upozorňuje, dojčenie presahujúce dĺžku 30 minút v poriadku nie je. Skúste si cicať 30 minút z fľaštičky a uvidíte, ako budete unavení. V takom prípade skôr bábätko používa prsník ako cumlík na upokojenie.

Zdravé donosené bábätko s normálnou pôrodnou váhou je schopné sa napiť poriadne v priebehu 10–15 minút. Pravdepodobne je problém v technike dojčenia a v neefektívnom saní. V tom prípade sa poraďte s pediatrom, pretože je nutné zistiť, či prospieva. „Niekedy je lepšie nadojčiť 10–15 minút a potom dať dokŕm, pokiaľ bábätko neprospieva,“ radí MUDr. Daniela Soukupová.

Približne po šiestich týždňoch získajú intervaly medzi dojčeniami určitú pravidelnosť. Bábätko trávi materské mlieko lepšie ako umelé mlieko, preto nie je možné presne rozplánovať, ako často a v akých prestávkach má byť kŕmené. Zhruba po dvoch mesiacoch sa ale naučíte predpokladať, za ako dlho od kŕmenia bude opäť hladné. Interval medzi dojčenými sa predĺži, avšak stále počítajte s tým, že zdravé dieťa bude prsník vyžadovať každé 2 až 3 hodiny. V prípade umelého mlieka sa riaďte odporúčaním od výrobcu a opäť potrebami dieťaťa.

Všeobecne u detí na umelom mlieku je nutné dodržať minimálne trojhodinový interval medzi kŕmeniami, pretože žalúdok predtým nestihne mlieko stráviť a vylúčiť do ďalších častí čreva. „Dieťa nie je vhodné prekrmovať, aby sa u neho nerozvinula obezita, na druhej strane však aj tu platí, že si dieťa dokáže povedať spravidla samo. A na kontrolu toho, ako prospieva, slúžia okrem iného pravidelné návštevy u pediatra. Dôležité je nič nepreháňať, držať sa strednej cesty a hlavne nebyť z toho v strese,“ radí MUDr. Daniela Soukupová.

Ako MUDr. Daniela Soukupová ďalej radí, je dobré sa riadiť odporúčaniami českej gastroenterologickej a neonatologickej spoločnosti. V 1.–3. dňu života vypije dieťa 50 ml/kg telesnej hmotnosti, 10. deň už 140 ml/kg. Dávky mlieka sa v prvých dňoch pomaly zvyšujú cirka o 10 ml/dávku/deň. Od 11. dňa sa množstvo vypitého mlieka u zdravého dojčaťa pohybuje medzi 150–180 ml/kg/deň, aj keď denná dávka, ktorá je potrebná pre správny rast a vývoj, je veľmi individuálna (najmenšia možná dávka, ktorá stačí na hraničné prospievanie, je 120 ml na kg hmotnosti za deň).

Obávané býva nočné dojčenie, pretože mamičku pripraví o dôležité hodiny spánku. Aj v noci je frekvencia dojčenia bábätiek individuálna. Nočné dojčenie je ale pre udržanie laktácie kľúčové. Nedonosené deti, deti s nízkou pôrodnou hmotnosťou alebo deti so žltačkou je dôležité kŕmiť pravidelne čo 3 hodiny aj v noci. Donosené zdravé bábätko s normálnou pôrodnou hmotnosťou môže mať 1 pauzu 4–6 hod za 24 hod a cez noc, pokiaľ dobre spí, ho nie je nutné budiť.

Prvé tri mesiace sa dieťa domáha intenzívneho nočného kŕmenia, potom sa situácia zmení. Niektoré mamičky vstávajú raz, iné štyrikrát za noc. Záleží na telesných proporciách bábätka a na potrebe bábätka piť. „Aj tu platí, že si dieťa o stravu obvykle povie. Pokiaľ prospieva, prirodzene pribúda na váhe a je celkovo spokojné, nie je dôvod ich v noci budiť,“ hovorí MUDr. Daniela Soukupová. Navyše časté nočné vstávanie mamičky potom vyústi do únavy, ktorá následne prerastie do nepríjemného vyčerpania. A to bábätko spozná. Rozhodne platí, že pokiaľ je spokojná mamička, je spokojné aj bábätko.

Ako sa pozná dostatočne dojčené dieťa od neprospievajúceho?

Pokiaľ bábätko pomočí 6–8 plienok za deň, prípadne má za deň 3–6× stolicu, pije dostatočne. Dieťa, ktoré neprospieva, nedosiahne pôrodnú hmotnosť ani za 2 týždne po pôrode. Pokiaľ stále nepriberá na váhe, prikladajte ho k prsníku častejšie alebo skúste krátko 10–15 minút nadojčiť a dokŕmiť ich umelým mliekom, ktoré zafunguje ako dokrm. Prípadné problémy s dojčením konzultujte s pediatrom.

Dieťa po pôrode stráca 10 % (15 % u nedonosených novorodencov) svojej pôrodnej hmotnosti, a to z dôvodu zatiaľ nerozvinutej laktácie, odchodu smolky (výkalu novorodencov), zmien v rozložení tekutín v organizme, poprípade kvôli grckaniu. Späť svoju pôrodnú hmotnosť naberá medzi 11.–14. dňom života. Hmotnostné prírastky sa v prvých týždňoch života pohybujú medzi 150–250 g a počas prvého roku života sa postupne znižujú.