Ako sa u bábätiek vyvíja čuch a prečo je pre nich dôležitý

Ako sa u bábätiek vyvíja čuch a prečo je pre nich dôležitý

Keď sa bábätko narodí, začína spoznávať svet. Pretože je pre neho všetko nové, zoznamuje sa prostredníctvom zmyslových orgánov so všetkým, čo je okolo neho. Aj keď... všetko až tak úplne nové nie je – niektoré veci už pozná z maminho bruška. Napríklad čuch začína používať už v maternici, takže si odtiaľ na svet prináša aj niektoré návyky, ktoré s čuchom súvisia.

Už v šiestom týždni po oplodnení sa u embrya začínajú vyvíjať zmyslové orgány. Tvorí sa základ tváre, očí, uší a nosa. Okolo 10. týždňa sa objavujú dve malé nosné dierky a vytvoria sa aj receptory, ktoré sú schopné vnímať jednotlivé pachy a vône. A prečo je čuch pre bábätká tak dôležitý? Pretože zohráva kľúčovú úlohu pri vytváraní emocionálnych väzieb. Navyše existuje prepojenie medzi čuchom a vnímaním chuti, čo ovplyvňuje u detí výber jedla a následne aj celé stravovanie.

K zaujímavostiam patrí skutočnosť, že bábätká začínajú čuch používať už v maternici. Spolu s tým, ako prehĺtajú plodovú vodu, spoznávajú aj jej vôňu, ktorá sa podobá vôni materského mlieka. A to bude pre bábätko veľmi dôležité po narodení, keď bude materské mlieko tvoriť základný pilier jeho potravy. A zaujímavé je aj to, že plodová voda nesie chuť jedla, ktoré mamička v ten deň jedla.

K vývoju čuchu dochádza po narodení. Aj úplný novorodenec už má ale čuch veľmi citlivý, takže aj keď ešte nemá dobre vyvinutý zrak, dokáže mamu rozoznať podľa jej charakteristickej vône a podľa vône jej materského mlieka. Vďaka čuchovým bunkám spozná blízkosť mamičky i otca a tiež miesto, kde sa nachádza. Bezpečne tak spozná, či je v jeho kočíku, v aute alebo v detskej izbičke. A práve pomocou známych vôní, napríklad deky alebo plyšovej hračky, je možné aj bábätko upokojiť, keď je v cudzom prostredí.

Je potrebné vedieť, že chuť a vôňa materského mlieka sa môže zmeniť pri užívaní antibiotík, napríklad pri zápale prsníka mamičky. A pretože táto vôňa spolu s vôňou mamičky pre neho predstavujú oporu a istotu, môže u neho zmena vône viesť k nepokoju.

Ďalšia dobrá rada v súvislosti s čuchom bábätka znie: Po narodení dieťatka sa na pár dní vzdajte svojho obľúbeného parfumu, aby si bábätko osvojilo vašu špecifickú prirodzenú vôňu. Pokiaľ sa parfumu vzdať nechcete, určite nemeňte jeho značku. Hrozí totiž, že bábätko odmietne vás aj vaše mliečko, pretože nebude poznať vašu vôňu. Po mesiaci si na rôzne vône a pachy bábätko pomaly zvykne, napriek tomu však dávajte pozor na tie silné, ktoré pre neho môžu byť nepríjemné až neznesiteľné.

Po niekoľkých týždňoch, keď je bábätko na svete, začne čuchom rozoznávať aj ďalšie blízke osoby. Tiež ak cíti neznámy pach, môže začať pociťovať strach, čo dá najavo plačom.

V čase, keď začína ochutnávať prvé skutočné jedlo, má pre bábätko čuch veľmi dôležitú úlohu. Už s prvou lyžičkou príkrmu na základe čuchu vyhodnocuje aj jedlo. Pokiaľ má príjemnú vôňu, objaví sa na tvári malého stravníka úsmev, milé gesto alebo spustí roztomilé džavotanie. V opačnom prípade môže začať plakať. U starších detí je typické, že pokiaľ im jedlo nevonia, jednoducho ho odmietnu. Preto napríklad francúzska značka detských príkrmov Good Gout veľmi dbá na to, aby všetka jej detská výživa bola pre bábätká chutná a voňavá a chute ľahko rozpoznateľné. K zaujímavostiam potom patrí aj fakt, že malé deti môžu preferovať rovnaké chute a vône jedál, ktoré rada maškrtila ich mamička, keď boli ešte u nej v brušku.

DoktorkaMUDr. Monika Michňová
Instagram @detska_doktorka