Cestovanie s deťmi – lietanie

Cestovani s detmi – letanie

Odkedy sa s bábätkom môže do lietadla? Aké hrozia riziká počas letu a ako ich eliminovať? Čo by ste mali urobiť ešte pred tým, než nastúpite na palubu, a ktoré veci si vziať so sebou, aby vaša cesta bola hladká a bez komplikácií?

V lete niektorí rodičia riešia, ako sa s bábätkom rýchlo presunúť do obľúbenej prázdninovej destinácie. Dávno už neplatí, že s malým bábätkom nie je dobré nikam jazdiť a musíte s ním zostať doma, ale je potrebné dodržať niekoľko zásad.

Jednoznačná odpoveď na to, kedy môže bábätko prvýkrát letieť lietadlom, neexistuje. Letecké spoločnosti obvykle na palubu neberú deti mladšie ako 14 dní, ale lekári sú oveľa opatrnejší. Pediatrická spoločnosť neodporúča lietať deťom mladším ako 3 mesiace. U detí do jedného roka treba cestovanie lietadlom vždy starostlivo zvážiť. V každom prípade je ideálne, keď už má bábätko dokončené povinné očkovanie, a pokiaľ to nie je možné, malo by mať aspoň prvú dávku.

Treba myslieť na to, že v lietadle existuje zvýšené riziko infekčných chorôb. Ešte opatrnejší je potrebné byť u predčasne narodených detí alebo detí s chronickým srdcovým alebo pľúcnym ochorením. Potom je nutné každú cestu skonzultovať s detským lekárom. Bez konzultácie s lekárom majú zakázané cestovanie lietadlom deti so srdcovou chybou – s pravo-ľavým skratom, s akútnym zápalom stredného ucha a v rekonvalescencii po zápale.

V lietadle sú pre deti najnepríjemnejšie zmeny tlaku, ktoré sú najintenzívnejšie pri vzlietaní a pristávaní a ktoré vznikajú medzi vonkajším a stredným uchom. V týchto fázach letu je ideálne, aby dieťa prehĺtalo, preto je vhodné ich dojčiť alebo mu dať fľaštičku s umelou výživou, prípadne cumlík. Už pri výbere dovolenky majte na mysli dĺžku letu a prestupy a tiež nezabudnite, že môžete nabrať nečakané oneskorenie. Preto je potrebné mať so sebou dostatočnú zásobu detskej výživy, vody a plienok.

Na presun je ideálny cestovný kočík s nosičom, čo mamičke umožní mať voľné ruky. Pokiaľ je dieťa na umelej výžive, majte so sebou jej dostatočnú zásobu, o vodu si môžete povedať priamo v lietadle. Pre deti, ktoré už jedia príkrmy, pribaľte ich dostatočnú zásobu v jednoporciových baleniach. A pretože aj v lietadle sa môžu prihodiť rôzne nehody, je dobré mať po ruke náhradné oblečenie a kvôli klimatizácii aj teplejšie oblečenie. Chrániť ich treba hlavne krk a uši.

Ideálne je naplánovať let na dobu, kedy bábätko obvykle spí, aby ste čo najmenej narušili zabehnutý domáci režim. Treba však vedieť, že všetko je individuálne a každé bábätko sa bude správať inak. V každom prípade na cestu nezabudnite vziať obľúbenú hračku alebo knižku, to keby sa mu nechcelo spať alebo malo tendenciu plakať. Vyhnete sa tak nevrlým pohľadom spolucestujúcich.

DoktorkaMUDr. Monika Michňová
Instagram @detska_doktorka