Aké veľké porcie by malo bábätko dostávať na začiatku prikrmovania a ktoré príkrmy sú pre neho vhodné?

Aké veľké porcie by malo bábätko dostávať na začiatku prikrmovani

Začiatok prikrmovania nemusí byť veda, je ale nutné dodržať jednoduché pravidlo, vďaka ktorému sa mamička vyhne zbytočným komplikáciám. Veľkosť porcie závisí od individuálnych potrieb každého bábätka, ustrážiť je však potrebné množstvo ovocia. Prečo?

Ideálne je začať so zeleninovými príkrmami. Vôbec sa pri tom nemusíte držať žiadnych špeciálnych tabuliek a vyberať môžete z aktuálnej sezónnej ponuky. Dôležité je ale držať sa pravidla 1 : 3, čo znamená, že nový druh zeleniny podávame tri dni a sledujeme, či nevyvolá nejakú alergickú reakciu. Medzi vhodné druhy zeleniny patria zemiaky, mrkva, tekvica, cuketa, brokolica, petržlen, karfiol alebo bataty. Tento postup opakujeme pri každom novom druhu zeleniny, ktoré po ich odskúšaní môžeme kombinovať. Po zavedení piatich druhov k nim pridáme mäso. Zelenina by mala byť uvarená vo vode alebo v pare a rozmixovaná prípadne roztlačená vidličkou.

Akú veľkú porciu by dieťa malo dostať?

Veľkosť porcií je u každého dieťaťa individuálna. Tiež ak dieťa stále dojčíte a ono príkrmy odmieta, nevešajte hlavu. Vhodné je neustále mu ich ponúkať, aby sa s jedlom zoznamovalo, ale do ničoho ho nenúťte. Jedine tak si postupne na pevnú stravu zvykne. Ideálne porcie sa pohybujú v rozmedzí 120 gramov až 150 gramov. Pokiaľ je ale vaše bábätko jedák a máte problém mu vziať misku, viac ako 200 gramov by som mu do nej nedávala. Na čo však treba dávať pozor, je veľkosť porcií ovocia. Deti ho majú rady a dokázali by ho zjesť veľa, čo by ale viedlo k tomu, že už by potom nechceli jesť mäso a zeleninu, ktoré sú pre nich z hľadiska výživy dôležité.

DoktorkaMUDr. Monika Michňová
Instagram @detska_doktorka