Ako je to s alergénmi v príkrmoch? A čomu sa v detskom jedálničku bezpodmienečne vyhnúť?

Ako je to s alergénmi v príkrmoch? A čomu sa v detskom jedálničku bezpodmienečne vyhnúť?

Naše mamičky a babičky svoje deti pred potenciálnymi alergénmi v strave chránili čo najdlhšie, mnohokrát až do troch rokov. Toto odporúčanie už dnes neplatí. Čo ale do jedálnička bábätka rozhodne nezaraďovať?

Staré odporúčanie, ktoré kvôli možnej alergenicite, teda schopnosti vyvolávať alergiu, nedovoľovali do detského jedálnička zaradiť veľa potravín, a to až do troch rokov, už neplatí. Súčasné teórie naopak poukazujú na prospešnosť ich včasného nasadenia. Samozrejme u zdravého bábätka, u ktorého sa predpokladá urýchlenie vývoja imunologickej tolerancie. Glutén, vajcia, ryby aj citrusy sa aktuálne odporúča podávať už v prvom roku života. A čomu sa skutočne vyhnúť?

Nedostatočne tepelne upravenému mäsu, syrom, vajciam a rybám. Dostatočne tepelne neupravené ryby sú tiež rizikové z hľadiska alimentárnej nákazy spôsobenej baktériami a ich toxínmi.
Hubám, ktoré sú ťažko stráviteľné a ktoré môžu obsahovať ťažké kovy. A hlavne u nich hrozí riziko otravy!
Nadmernému používaniu soli, korenia alebo čili, ktoré by mohlo zaťažovať obličky.
Sladkostiam, cukríkom a čokoláde, ktoré stoja za vznikom zubného kazu a rozvojom obezity.
Medu, ktorý je pre deti do jedného roka nebezpečný kvôli riziku vzniku botulizmu, teda otravy botulotoxínom.
✓ Do jedného roka sa deťom neodporúča podávať ani klasické nespracované kravské plnotučné mlieko, ktoré obsahuje veľké množstvo bielkovín. To by mohlo nadmerne zaťažovať ich obličky a mohlo by hroziť aj riziko vzniku chudokrvnosti.
Celým bobuliam hrozna, cherry paradajok, pukancom, celým orechom a všetkým podobným jedlám, u ktorých hrozí riziko vdýchnutia.
Kakau, ktoré obsahuje stimulačné alebo povzbudzujúce látky.
✓ Maku a chia semienkam, ktoré sú pre deti ťažko stráviteľné.

DoktorkaMUDr. Monika Michňová
Instagram @detska_doktorka