Kedy a prečo začať prikrmovať mäsom a rybami? A ktoré druhy sú pre deti najvhodnejšie?

Kedy a prečo začať prikrmovať mäsom a rybami

Mäso je pre deti dôležitým zdrojom železa, ktoré potrebujú na ich prirodzený vývoj. Napriek tomu sa mäso niektoré mamičky boja do jedálnička zaraďovať. Na obavy ale nie je žiadny dôvod. Rovnako tak nie je dôvod otáľať ani s rybami.

Bohužiaľ sa dosť často stretávam s tým, že sa mamičky deťom do jedálnička mäso zaradiť boja, hoci na to nemajú žiadny dôvod. Mäso je pre deti dôležité, pretože je významným zdrojom železa, ktoré zabraňuje chudokrvnosti. Už po prvých zeleninových príkrmoch je vhodné zaradiť malé porcie rozmixovaného mäsa, ktorého by malo byť približne 20 g. Tradične môžete začať bielym kuracím alebo morčacím mäsom, ktoré budete podávať rovnako ako každú novú potravinu tri dni a sledovať pri tom prípadnú alergickú reakciu. Až potom môžete do jedálnička zaradiť ďalší druh mäsa. Výborné je hovädzie mäso, ktoré obsahuje dokonca trikrát viac železa ako mäso biele. Mäso sa odporúča podávať 4×–5× do týždňa, v ostatných dňoch môžete bábätku ponúknuť vajíčko, ryby a strukoviny.

Kedy do príkrmov zaradiť ryby a ktoré?

Ryby je ideálne zaradiť do detského jedálnička už v prvých mesiacoch prikrmovania. Staré odporúčanie, že by mali byť súčasťou jedálnička až po 1. roku, respektíve až v 3. roku, už neplatí. Ryba ako možný alergén by sa do jedálnička mala zaviesť už v imunologickom okne, teda v 17.-24. týždni života dieťaťa. Okrem spestrenia ide hlavne o to, že dieťaťu do stravy zaradíte významný zdroj omega 3 mastných kyselín, ktoré sú pre ľudský organizmus veľmi dôležité, a tiež jódu, na ktorý sú bohaté morské ryby. Jód je dôležitý pre správne fungovanie štítnej žľazy a kognitívnych funkcií, čo je okrem pamäte aj schopnosť koncentrácie, exekutívne funkcie, rečové schopnosti a priestorová orientácia. Často môžete počuť, že ryby sú zdrojom ťažkých kovov, avšak pokiaľ ich nebudete do jedálnička zaraďovať denne, budete vyberať malé druhy rýb a budete ich striedať a používať predovšetkým ich čerstvú formu, nemusíte sa ničoho báť. Než bude bábätku rok, malo by mať v jedálnom lístku rybu niekoľkokrát do týždňa a je jedno, či to bude čerstvá alebo mrazená a či bude morská alebo sladkovodná. Vyberajte skrátka podľa zdroja, ktorý máte k dispozícii. Vhodný je pre deti pstruh, sumec, treska, losos, tilapia alebo kapor. Neskôr môžete pridať aj tuniaka alebo sardinky, napríklad do cestovín.

DoktorkaMUDr. Monika Michňová
Instagram @detska_doktorka