Čo by ste mali vedieť o spánku dvojmesačného bábätka

Aký je normálny spánkový rytmus dvojmesačného bábätka? Koľko hodín denne prespí a ako môžete kvalitu jeho spánku zlepšiť?

Rodičia sa niekedy obávajú, že spánkový režim dvojmesačného bábätka nie je normálny, pretože sa  od ostatných rovnako starých detí líši.

Dĺžka spánku dvojmesačných detí môže byť vo všeobecnosti rôzna a pohybuje sa od 30 minút do 4 hodín, pričom deti spia niekoľkokrát počas dňa. V dvoch mesiacoch sa ich nočný spánok začína stabilizovať, takže môžete očakávať, že vaše dieťa bude v noci spať dlhšie, 4 až 6 hodín v kuse. Neplatí to však pre všetky deti.

Spánkový rytmus sa tiež postupne vyvíja, ako dieťa rastie. Najdôležitejšie je sledovať, či je bábätko bdelé a spokojné a či má dostatok spánku, pretože spánok je dôležitý pre jeho vývoj. Ak má dieťa pretrvávajúce problémy so spánkom, je dobré poradiť sa s lekárom.

Koľko by malo dieťa prespať?

Potreba spánku dvojmesačného dieťaťa je vysoká, takže môže spať až 14 alebo dokonca 17 hodín denne. Tento čas zahŕňa denný aj nočný spánok a dĺžka spánku môže byť rôzna: dieťa môže spať len pol hodiny alebo aj päť hodín v kuse. Zvyčajne je nočný spánok najdlhší, ale počas neho sa môže niekoľkokrát za noc budiť na jedlo.

Je úplne normálne, že niektoré deti rovnakého veku sú bdelšie ako iné. Je však dôležité sledovať potrebu spánku vášho dieťaťa a snažiť sa ju podporiť. Ak sa spánkový režim vášho dieťaťa zmení alebo ak si myslíte, že spí zle alebo nedostatočne, poraďte sa so svojím lekárom.

Tipy, ako podporiť spánok

Spánkový rytmus dieťaťa sa začína stabilizovať vo veku dvoch až troch mesiacov. V tomto období sa predlžuje aj nočný spánok, avšak aj v tomto období je dôležitá pomoc rodičov.

  • Rozdiel medzi dňom a nocou pomôže vášmu dieťaťu pochopiť pravidelný denný rytmus a rutinu. Preto kŕmte svoje dieťa pravidelne počas dňa a ak je to možné, znížte počet nočných kŕmení. Okrem toho môžete dieťa počas dňa jemne budiť, aby sa najedlo - v takom prípade môže počas dňa jesť viac a v noci sa budiť menej.
  • Uistite sa, že prostredie je upokojujúce a vhodné na spánok dieťaťa. Tmavá, tichá a primerane chladná miestnosť podporuje kvalitný spánok. Uistite sa, že aj poloha na spanie je pre dieťa bezpečná - najlepšia je poloha na chrbte.
  • Upokojujúce návyky, ako napríklad večerný kúpeľ alebo rozprávka pred spaním, pomôžu vášmu dieťaťu pripraviť sa na spánok. Aj teraz však pamätajte, že každé dieťa je jedinečné a potrebuje svoj vlastný spánkový rytmus - najdôležitejšie je byť flexibilný a prispôsobiť sa jeho potrebám.

Bežné poruchy a ako sa s nimi vysporiadať

Mnohé deti trpia poruchami spánku, ktoré sú narušené ich hyperaktivitou, nočným budením alebo spánkovým apnoe.

Hyperaktívne bábätko je nekonečne živé a chce zostať dlho hore. Tento problém sa však zvyčajne časom upraví, keď sa začne formovať denný rytmus dieťaťa.

Nočné budenie je u detí normálne, ak je však dlhodobé, mali by ste sa zamyslieť nad možnými príčinami. Dieťa môže byť hladné, môže mať mokré plienky, prerezávajú sa mu zúbky alebo sa u neho začínajú prejavovať príznaky choroby.

Spánkové apnoe je zriedkavejšie a jeho príznaky zahŕňajú prerušované dýchanie počas spánku. Ak máte podozrenie, že vaše dieťa ňou trpí, určite sa obráťte na lekára. Nezabudnite, že každé dieťa je individuálne a že poruchy spánku sa dajú liečiť rôznymi spôsobmi. Napriek tomu je dôležité sledovať správanie vášho dieťaťa počas spánku a v prípade pochybností sa obrátiť na odborníka.

Spánok a kŕmenie

Kŕmenie a spánok spolu úzko súvisia. Dieťa v tomto veku je často, dokonca každé 2 až 4 hodiny. Okrem toho po jedle často zaspáva, čo priamo ovplyvňuje spánkový rytmus. V noci sa dieťa môže budiť hladné, preto je dôležité, aby sa pred spaním dostatočne najedlo. Vo všeobecnosti platí, že čím lepšie sa dieťa cez deň naje, tým lepšie spí v noci. Keď si dieťa začne zvykať na denný a nočný rytmus, jeho rytmus jedenia sa stane pravidelnejším.

Ako na nočné budenie

Nočné budenie môže byť pre rodičov náročné, preto by mali vedieť, že je to normálna súčasť vývoja dieťaťa. Ak sa dieťa v noci budí, môže byť hladné alebo mať mokrú plienku. Na jedlo sa deti v tomto veku budia každé 2 až 4 hodiny, niektoré aj častejšie.

Nočné budenie sa dá zvládnuť rôznymi spôsobmi. K upokojeniu dieťaťa prispievajú rôzne postupy pred spaním, dobrým je kúpanie. To, ako dieťa prospieva počas dňa, ovplyvňuje aj jeho nočný spánok. Preto sa počas dňa venujte hrám a príjemným činnostiam, ktoré potom podporia jeho nočný spánok. Pred spaním sa tiež uistite, že je vaše dieťa nakŕmené a jeho plienka je suchá.

Pre niektoré deti je nočné budenie normálne aj počas dlhšieho obdobia. Ak sa však vaše dieťa budí v noci už naozaj dlho alebo ak došlo k náhlej zmene, je dobré prediskutovať túto záležitosť s vyškolenou zdravotnou sestrou alebo lekárom.

Má pre dvojmesačné bábätko zmysel škola spánku?

Rodičia majú na školu spánku rôzne názory. Niektorí ju uprednostňujú už v ranom veku, iní ju považujú za vhodnejšiu až pre staršie deti. Či už patríte k prvým alebo druhým, mali by ste myslieť na to, že dvojmesačné dieťa je ešte veľmi malé a nočné budenie je v tomto veku úplne normálne. Mnohí odborníci preto odporúčajú, aby sa skutočná škola spánku začala medzi 4. a 6. mesiacom. To znamená vo veku, keď sa spánkový a stravovací rytmus dieťaťa začína stabilizovať a keď je lepšie pripravené na dlhšie spánkové obdobia.

Spánkové návyky pre svoje dieťa však môžete začať vytvárať už od dvoch mesiacov. Môžete spoločne vykonávať upokojujúce rituály alebo rituály pred spaním, aby sa naučilo rozoznávať rozdiel medzi dňom a nocou. Vždy však majte na pamäti, že každé dieťa je individuálne. Riešenia, ktoré budú najlepšie fungovať, budú preto do veľkej miery závisieť od neho a jeho temperamentu.

Aký je rozdiel medzi denným a nočným spánkom?

Medzi denným a nočným spánkom dieťaťa je niekoľko rozdielov. Tie ovplyvňujú kvalitu spánku aj denný rytmus dieťaťa.

  1. Nočný spánok je zvyčajne dlhší a hlbší ako denný spánok, pretože sa pri ňom prejavujú faktory súvisiace s  cirkadiánnym rytmom tela a produkciou melatonínu.
  2. Denný spánok je často ľahšou verziou spánku s fázami zaspávania a bdenia. Sú však nevyhnutnou súčasťou spánku dieťaťa, pretože mu umožňujú odpočinúť si a osviežiť sa počas dňa.
  3. Vo veku dvoch mesiacov sa nočný spánok začína postupne predlžovať a dieťa začína chápať rozdiel medzi dňom a nocou. Je dôležité podporiť tento vývoj upokojovaním dieťaťa v noci a podporovaním aktivity počas dňa.
  4. Niektoré štúdie ukazujú, že kvalita a dĺžka spánku počas dňa môže ovplyvniť nočný spánok. Bábätká, ktoré dobre spia cez deň, môžu lepšie spať v noci. Preto je dôležité zabezpečiť, aby bol spánok dieťaťa dostatočne dlhý.

Ako na problémy so spánkom?

Najčastejšími problémami so spánkom u dvojmesačných detí sú nočné budenie, striedanie denného a nočného spánkového rytmu a ťažkosti so zaspávaním. Ich riešenie veľmi závisí od individuálnych potrieb a situácie dieťaťa, ale bábätkám zvyčajne pomáha upokojujúci režim: večerný kúpeľ alebo jemné hojdanie v náručí.

Niekedy sú však problémy so spánkom spôsobené fyzickými faktormi, ako je hlad, mokrá plienka alebo plynatosť. A tu, samozrejme, pomáha uspokojovanie potrieb, t. j. kŕmenie, prebaľovanie a odgrgávanie.

Ak problémy so spánkom pretrvávajú dlhší čas alebo ovplyvňujú pohodu dieťaťa alebo rodičov, obráťte sa na zdravotnú sestru alebo lekára. Môžu vám ponúknuť individuálne usmernenie a rady pre vašu konkrétnu situáciu. Nezabúdajte, že každé dieťa a rodina sú iné a to, čo funguje u jedného dieťaťa, nemusí fungovať u iného

Ako spánok bábätiek podporujú plienky Muumi Baby?

Plienky Muumi Baby sú navrhnuté tak, aby sa bábätká cítili pohodlne počas celej noci a podporovali ich spánok. Sú obzvlášť vhodnou voľbou pre dvojmesačné deti, ktoré ešte neovládajú svoje nočné potreby a môžu sa budiť mokrou plienkou. Vďaka svojmu pohodliu a pocitu sucha predlžujú nočný spánok bábätiek aj ich rodičov

Plienky Muumi Baby sú vyrobené z mäkkých a priedušných materiálov, ktoré udržujú pokožku dieťaťa v suchu a zabraňujú vzniku vyrážok a iných kožných problémov. Navyše ponúkajú vynikajúcu savosť, ktorá zabraňuje úniku, čo umožňuje rodičom dlhší spánok bez prerušovania

dermatologicky testované a na ich výrobu sa používajú len bezpečné a ekologické materiály. To je dôležité najmä pre dvojmesačné deti, ktoré sú veľmi citlivé na alergény a chemikálie. Plienky Muumi Baby sú vynikajúcim spôsobom, ako zabezpečiť pokojný spánok pre vaše dieťa aj pre vás.