Ako vymeniť plienku, aby dieťatku dobre sedela

Ako vymenit plienku

Hrúbka kože bábätiek je len polovičná, ako majú dospelí, pretože sa ešte len vyvíjajú. Pre citlivú detskú pokožku preto nie je dobré nechávať plienku nasadenú príliš dlho a dovoliť vlhkosti, aby na ňu pôsobili. Výmena plienok zhruba desaťkrát denne našťastie zabezpečí, že tomu tak nebude a aj to, že sa noví rodičia tajomstvá prebaľovania rýchlo naučia. Prinášame im niekoľko tipov, ktoré im pri tom pomôžu.

Ako vymeniť plienku

Položte dieťatko na prebaľovaciu podložku. Otvorte páskové zapínanie na starej plienke a prilepte ho k nej, aby sa nenalepilo na pokožku dieťatka.

  1. Druhou rukou dieťatku pevne uchopte nohy, zdvihnite mu zadoček a odstráňte špinavú plienku.
  2. Utrite dieťatku zadoček buď vlažnou vodou, alebo čistiacimi vreckovkami šetrnými k detskej pokožke. Zadoček dievčatka vždy utierajte smerom odpredu dozadu.
  3. Priestor, kde bola plienka je dobré nechať prevetrať, preto doprajte dieťatku chvíľu bez plienky. Hrajte sa s ním a urobte z prebaľovania spoločnú zábavu.
  4. Umiestnite čistú plienku pod zadoček dieťatka tak, aby páskové zapínanie presahovalo zozadu dopredu. Na prednej strane plienky je vytlačená zábavná postavička Muminka, takže prednú stranu od zadnej ľahko odlíšite. Uistite sa, že pipík chlapčeka smeruje dole, aby jeho cikanie zostalo v plienke.
  5. Odlepte pásky a prilepte ich na prednú stranu plienky. Plienka by mala priliehať, ale nie príliš tesne. Upevnenie môžete vyskúšať takto: Ak sa vám medzi plienku a bruško dieťatka zmestia dva prsty, plienka mu sedí dobre.
  6. Plienkové nohavičky je možné používať, keď dieťa rastie a keď sa začína pohybovať. Ak už dieťa nie je na chrbte spokojné, býva jednoduchšie použiť plienkové nohavičky Muumi Baby Walkers, ktoré sa naťahujú ako nohavice.

Tipy pre efektívne prebaľovanie

  • Majte všetko, čo k prebaľovaniu potrebujete, v dosahu prebaľovacej podložky: čisté plienky, umývadlo alebo čistiace obrúsky a odpadkový kôš alebo vrecko na použité plienky.
  • Nikdy nenechávajte dieťa na prebaľovacej podložke bez dozoru! Ani na okamih! Ak sa potrebujete pozrieť inde, majte neustále na bábätku aspoň jednu ruku.
  • Dieťa si dobre oddýchne, keď bude pohodlne ležať na chrbte. Najmä chlapčekovia môžu cikať, keď im odstránite plienku. Aby ste sa vyhli pocikaniu, prikryte im prirodzenie malým uterákom.
  • Pri nočnej výmene plienok nerozsvecujte veľké svetlo, ale používajte tlmené svetlo – najlepšie malú lampičku. Dieťa to vníma tak, že je noc, preto bude pre neho ľahšie opäť zaspať.
  • Častým prebaľovaním môžete predísť vyrážke, podráždenej pokožke na zadočku a ďalšiemu nepohodliu. Plienky by ste mali vymeniť, akonáhle si všimnete, že sa vaše dieťa pocikalo alebo pokakalo. To isté platí v noci. Ak dochádza opakovanie k úniku z plienky, skúste prejsť na väčšiu plienku, ktorá viac absorbuje.

Ako zabezpečiť správne usadenie plienky

  • Skontrolujte, či ste plienku nasadili rovno a rovnomerne.
  • Pás plienky by mal tesne priliehať. Skontrolujte, či sa medzi plienku a bruško dieťatka zmestia dva vaše prsty.
  • Ochrany proti úniku plienky by mali byť okolo stehien a zadočku dieťatka. Ak by zostali vo vnútri plienky, plienka ľahko pretečie. Prejdením prstami po pásom dieťatka a v mieste otvorov pre nohy skontrolujte, či v týchto miestach nevznikli medzery.
  • Pokiaľ používate jednorazovú plienku, overte, či sú pásky symetricky pripevnené k pásu. Najčastejším dôvodom opakujúcich sa netesností je zlá veľkosť plienky. Ak dôjde k presakovaniu, vyskúšajte väčšiu veľkosť. Plienky môžu taktiež presakovať, ak sú naopak príliš tesné.