Good Gout podporuje metódu BLW, ktorá učí deti samostatnosti a pomáha im rozvíjať sa

Ako u nás, tak aj celosvetovo rastie v poslednej dobe záujem o takzvanú Baby Led Weaning (BLW), metódu zavádzania pevnej stravy, pre ktorej sa úplne preskakuje kaša či pyré a odpadáva všetko zložité mixovanie. Rodičia deťom rovno ponúkajú väčšie kúsky potravín. Dieťatko nie je nikým kŕmené, ale je úplne samostatne a učí sa skúmať rôzne potraviny, vrátane ich štruktúry. Rozvíja sa tak jeho samostatnosť a koordinačné schopnosti. Francúzska značka Good Gout pre nich pripravila chutné novinky.

Potraviny, ktoré si dieťatko vkladá do úst, si samo vyberá. Túto metódu zaviedla resp. spopularizovala britská zdravotná sestra Gill Rapley a v slovenskom preklade sa jej hovorí Dieťaťom vedené odstavovanie. Gill Rapley totiž v praxi často videla rodičov, ktorí popisovali problémy pri kŕmení detí lyžičkou, čo bolo pre všetkých pri stole nepríjemné a stresujúce. Hlavne vo chvíli, keď museli dieťa kŕmiť násilím. Rodičom preto začala odporúčať, aby zavádzanie príkrmov na nejaký čas odložili a nechali dieťaťu viac kontroly nad tým, čo konzumuje. Podstatou BLW metódy je to, že dieťa nie je kŕmené rodičom, ale samé si vyberá z taniera potraviny, ktoré chce. A je len toľko, koľko samé chce. Pričom dojčenie je samozrejme stále základom výživy.

Dieťa si povie v pravý čas

Rovnako ako WHO odporúča pri dojčení v prvých mesiacoch dojčiť na požiadanie, teda tak často a tak dlho, ako dieťa potrebuje, môže sa aj pri použití BLW metódy naučiť lepšie reagovať na hlad a pocit sýtosti ako dieťa, ktoré je niekým kŕmené. Podľa niektorých odborníkov je vývoj dieťaťa spolu s rozvojom jeho motorických schopností v súlade so stúpajúcou nutričnou potrebou. To znamená, že dieťa, ktoré si nie je schopné dať samé potravu do úst a následne ho zhltnúť, ju z hľadiska živín ešte nepotrebuje. Pokiaľ už dieťa prejavuje o potraviny záujem, nakrájajú mu ich rodičia na hranolky o niečo väčšie než päsť dojčaťa, aby ich dieťa mohlo ľahko uchopiť. Obrovskou výhodou BLW je pritom fakt, že deti častejšie jedia spolu so svojou rodinou.

Výhody BLW:

  • Dieťa sa učí jesť rôzne textúry a chuťové kombinácie.
  • Rozvíja jemnú motoriku a koordináciu.
  • Podporuje zdravý vzťah k jedlu.
  • Umožňuje dieťaťu objavovať vlastné chuťové preferencie.
  • Spoločné stravovanie.
  • Vedie k zamysleniu sa nad rodinným jedálničkom, prípadne jeho prehodnoteniu.
  • Radosť zo samostatnosti.

Na čo dôležité je potrebné dohliadnuť

Pri metóde BLW je dôležité voliť správne a bezpečné potraviny. Môže ísť o potraviny špeciálne upravené pre dieťa, čo znamená bez soli a korenia, ktoré sa mu musí ľahko držať a musí byť ľahké ho rozdrviť aj v bezzubých ústach. Dieťa musí byť vždy pod dozorom pre prípad, že by sa začalo dusiť. Aj tak je potrebné prekonať počiatočný rodičovský strach a nedôveru v schopnosti dieťaťa. A zmieriť sa s pomerne veľkým neporiadkom okolo stola a na ňom, pretože dieťa rozhodne nebude každý kúsok správne vkladať do úst a následne ho prehĺtať. Aspoň nie zo začiatku. A tiež je potrebné poznamenať, že rodičia, prípadne ďalší spolustolovníci by teda mali byť, čo sa týka správania pri jedle a pri výbere potravín, dobrým vzorom.

Najlepší pomocníci

Na základe mnohoročného výskumu a gurmánskej tradície pripravila francúzska značka Good Gout pre rodičov novinky, ktoré im ušetria čas pri výbere a príprave správnych BLW pokrmov. V spolupráci s výživovými poradcami z Pasteurovho inštitútu a michelinským šéfkuchárom Christophom Hayom vznikli receptúry BLW BIO tyčiniek, ktoré učia deti nielen samostatnosti, ale pomáhajú im spoznávať pravé chute. Vďaka špeciálnemu tvaru im perfektne sadnú do ruky, takže je pre deti jednoduché ich uchopiť. To im následne umožní objavovať vlastné chuťové preferencie a pomáha rozvíjať jemnú motoriku a koordináciu. A hlavne – celá rodina môže jesť spoločne. V Good Gout BLW BIO tyčinkách z červenej šošovice a tekvice sa snúbia sladké zemiaky a šošovica s klasickou maslovou tekvicou a nádychom kvetového medu spolu s kvapkou kokosového mlieka. V Good Gout BLW BIO tyčinkách z hrášku a cukety sa zase skrýva ďalšia gurmánska ingrediencia: jemná kukuričná múka. Tú skvele dopĺňa kvapka citrónovej šťavy a jemné tóny mäty.