Baby shower: Ako zorganizovať perfektnú party pre nastávajúcu mamičku?

V poslednom čase sú čoraz populárnejšie takzvané baby shower, ktoré nie sú detskými sprchami, ale oslavami na počesť budúcej matky a očakávaného dieťaťa. Otcovia a strýkovia sa na nich zvyčajne nezúčastňujú, hoci... vlastne prečo nie? Rozhodne však nesmú chýbať všetky tety a babičky, ktoré mamičke darujú darčeky pre bábätko.

Niektoré oslavy príchodu dieťaťa sú plné aktivít a konajú sa súťaže o najlepšie meno alebo ochutnávky detskej stravy. Niektoré mamičky však uprednostňujú len pokojné posedenie, na čo by mal v prvom rade myslieť ten, kto bude takúto oslavu organizovať. To, ako sa nastávajúca mamička bude na oslave cítiť, je oveľa dôležitejšie ako snaha vyhovieť babičkám alebo skupine priateľov.

Zásady Baby showers

Tieto párty sa často organizujú na konci tehotenstva a oslavujú začiatok materskej dovolenky. Organizátor by preto mal pamätať na to, že bábätko sa môže narodiť o niečo skôr, a nenechávať oslavu na poslednú chvíľu! Nastávajúca mamička by sa mala rozhodnúť, aké sú jej želania týkajúce sa typu večierka, hostí, aktivít a jedla. Zatiaľ čo niektorým mamičkám nemusí vadiť veľká skupina ľudí, iné sú vystresované už len z myšlienky na večierok s prekvapením. Preto je dobré porozprávať sa s partnerom nastávajúcej mamičky a opýtať sa, čo by podľa neho bolo pre mamičku najlepšie.

Baby showers sa často konajú doma u nastávajúcej mamičky, kde hostia prichádzajú s prekvapením - jedlom, dekoráciami a darčekmi. Výhodou je, že nastávajúca mamička nemusí nikam cestovať a na druhý deň si môže vychutnať všetko, čo zostalo z oslavy. Ak sú v domácnosti už deti, je možné zorganizovať takúto oslavu aj ako piknik v parku alebo v obľúbenej reštaurácii nastávajúcej mamičky.

Aktivity a jedlo podľa želania mamičky

Ak sa nastávajúca mamička už v minulosti zúčastnila na párty plných hier a spoločných aktivít, možno bude chcieť zažiť podobnú atmosféru aj v jej prípade. Medzi obľúbené aktivity patrí hádanie dátumu narodenia dieťatka, pôrodnej hmotnosti, veľkosti a pohlavia dieťaťa. Ak rodičia ešte nemajú meno pre bábätko, pozvaní hostia im môžu pomôcť rozhodnúť sa svojimi návrhmi. Medzi ďalšie obľúbené aktivity patria rôzne kvízy o starostlivosti o dieťatko.

Ak majú tety alebo staré mamy šikovných partnerov, jednou z aktivít môže byť zdobenie stavebníc z drevených kociek, ktoré ich partner vyrobil pre nastávajúcu mamičku. Súprava kociek, ktorú tety pripravili pre bábätko pomocou šablón a farieb, bude peknou spomienkou na oslavu.

Na žiadnej párty by nemalo chýbať dobré jedlo. V tomto prípade je však potrebné zohľadniť tehotenskú diétu, možné alergény a iné stravovacie obmedzenia. Ak rodičia už poznajú pohlavie dieťaťa, je možné pohostenie ozdobiť vhodným motívom. Aby bol stres okolo oslavy čo najmenší, v niektorých prípadoch je lepšie usporiadať oslavu v reštaurácii, pretože hlavné je, aby bola matka pokojná a všetci sa dobre bavili.


Aké darčeky?

Tradičným darčekom, ktorý poteší každú nastávajúcu mamičku, je plienková torta. Na jej výrobu budete potrebovať niekoľko balení plienok Muumi Baby pre novorodencov, ktoré sa zrolujú gumičkami a poskladajú do pyramídy. A ako čerešničku na torte ju môžete ozdobiť mašľami a malými hračkami.

Ak už rodina má deti, vhodnejším darčekom môže byť darčeková poukážka do kúpeľov alebo reštaurácie. Jednoducho preto, že rodičia už majú dostatok detských potrieb a oblečenia pre nové dieťa. Preto je dobré opýtať sa budúcej mamičky, čo by si želala ako darček. Prípadne môžu hostia medzi sebou prediskutovať zoznam a zostaviť balíček potrieb pre bábätko.

Jedným z najfantastickejších darčekov je darčekový poukaz na fotografovanie. Vďaka talentovaným fotografom, ktorí sa špecializujú na fotografovanie bábätiek a rodín, si rodičia môžu uchovať sladké spomienky na svojich najmenších.

Tipy pre skvelú atmosféru

Najdôležitejšie je, aby si mamička oslavu užila. Ak teda hry a podobné aktivity nie sú jej šálkou kávy, vynechajte ich. Podávajte jej obľúbené jedlá a postarajte sa, aby sa cítila príjemne. Ak sa oslava koná u nastávajúcej mamičky, nezabudnite po nej upratať.

Nezabudnite, že medzi hosťami môžu byť aj takí, ktorí nemôžu mať deti. Rešpektujte každého hosťa a snažte sa zachovať príjemnú atmosféru. Pamätajte tiež na to, že nie každý má finančné prostriedky, aby mohol prispieť na nákup drahých darčekov alebo občerstvenia. Preto sa s každým vopred poraďte. A nezabudnite, že dobrá spoločnosť je dôležitejšia ako drahé darčeky.