Ako vidí bábätko, keď sa narodí, a ako sa jeho zrak vyvíja?

Ako vidí bábätko

Jedným z najdôležitejších ľudských zmyslových orgánov sú oči. Prostredníctvom zraku získavame až 80 % všetkých informácií. A zatiaľ čo napríklad sluch majú práve narodené bábätká už prakticky vyvinutý, zrak sa vyvíja postupne. Viete, že keď sa bábätko narodí, skoro nič nevidí? A že mu môžete pri vývoji jeho zraku pomôcť?

V mamičkinom brušku sa plodu začne zrak vyvíjať už zhruba v druhom mesiaci tehotenstva. Keď potom príde bábätko na svet, je to pre neho malý šok, pretože prichádza z bezpečného prítmia maminho bruška do ostrého svetla okolitého sveta. V prvom mesiaci života je jeho videnie rozmazané a rozoznáva iba línie a tvary, prípadne svetlo a tiene. Novorodenec zaostrí na maximálnu vzdialenosť 20–30 centimetrov, čo mu vtedy stačí, pretože to je presne vzdialenosť, pri ktorej vidí jeho mamičku v priebehu dojčenia.

Pokiaľ dieťa príde na svet v riadnom termíne, je schopné vidieť maminu tvár už týždeň po narodení. V jednom mesiaci už dokáže sledovať pomaly sa pohybujúci predmet a v dvoch mesiacoch už rozozná aj drobnejšie predmety, ako sú mamičkine náušnice alebo gombík na blúzke. V tej dobe sa už bábätku tvoria pravé slzy, a niektoré už dokonca začínajú rozlišovať farby.

Medzi tretím a šiestym mesiacom sa bábätku v očiach vyvíja sietnica a jeho zrak sa naďalej zdokonaľuje. V piatom mesiaci už obvykle zrakom spozná, kto je jeho mamička a kto otecko. A zatiaľ čo pri narodení jeho dúhovka obsahuje málo pigmentu, takže prakticky všetky deti majú oči modré, v šiestich mesiacoch už ho má toľko, že je možné povedať, že farba jeho očí je definitívna.

Polročné dieťa už dokáže bezpečne zaostriť na podávanú hračku a uchopiť ju, pretože zreteľne vidí už aj vzdialené predmety. Keď sa potom deti začnú pohybovať, začne sa rozvíjať ich koordinácia očí a rúk, prípade očí a celého tela. Vo veku 8 – 12 mesiacov sa učia odhadovať vzdialenosti a ich koordinácia sa zlepšuje. A práve s rozvojom tejto zručnosti im môžu rodičia pomôcť. A ešte k tomu hravou formou. Výborne sa na to hodia napríklad Good Gout BIO Sušienky farby & tvary, ktoré sú vyvinuté podľa zásad Montessori. Tie môžu deti bez výčitiek maškrtiť, pretože za ich chuťou a farbami stoja výhradne prírodné ovocné šťavy. Pre deti sú vďaka farbám a tvarom atraktívne a rady po nich siahajú. Postupne sa  tiež učia povedať ich pomenovanie, obzvlášť vtedy, keď ich pritom mamičky alebo otcovia hlasno vyslovujú. Takému desaťmesačnému šibalovi už rozhodne nič neutečie. Zrak sa postupne vyvíja až takmer do šiestich rokov, a pretože ide o veľmi dôležitý zmysel, treba ho rozvíjať a chrániť. Človek ho totiž používa po celý svoj život.

Rozvíjajte zrak
bábätka hravou
formou s 

Zmyslové sušienky Farby a tvary pozitívne ovplyvňujú vývoj batoľaťa, napomáhajú rozvoju jemnej motoriky a rozvíjajú koordináciu ruka-oko. Sušienky sme vyvinuli v spolupráci s expertom na montessori výučbu a držali sa jej motta: Pomôž mi, aby som to dokázal sám. Pomôžete aj vy vášmu bábätku?
Potravina pre zvláštnu výživu.
0
mes.
2
mes.
4
mes.
6
mes.
8
mes.
10
mes.
12
mes.

Ako novorodenec vidí farby?

DoktorkaMUDr. Monika Michňová
Instagram @detska_doktorka